Jedete li fermentiranu hranu? Trebali bi! A evo i zašto…

Brojne zdravstvene koristi povezane su s fermentacijom. Fermentacija je tradicionalni oblik čuvanja poznat već tisućama godina. U osnovi, bakterije prirodno prisutne u hrani fermentacijom razgrađuju ​​šećere i škrob u hrani, ona postaje konzervirana i ne kvari se. Ne samo da je hrana sačuvana, već je zdravija i hranjivija nego što je bila prije! Ako vam ovo nije bilo dovoljno, u nastavku donosimo pet više nego dobrih razloga zašto bi već danas u svoju prehranu trebali uvrstiti fermentiranu hranu.

1. Jača vaš imunološki sustav

Čak 80% imunološkog sustava boravi upravo u crijevima. Zdrava crijeva preduvjet su zdravog imunološkog sustava!  Zbog visokog sadržaja probiotika, fermentirana hrana smanjuje rizik od infekcija poput obične prehlade, a pomaže i kod bržeg oporavka od bolesti.

2. Poboljšava zdravlje probave

Ako imate problema sa crijevima, probiotici proizvedeni tijekom fermentacije pomažu vratiti ravnotežu dobrih bakterija u crijevima i ublažiti neke probavne tegobe, kao što su simptomi sindroma iritabilnog crijeva. Uz to, fermentirana hrana također može umanjiti jačinu proljeva, nadutosti i plinova.

3. Pomaže probaviti hranu

Poznat vam je problem s probavljanjem sirovog voća i povrća, ili se želite riješiti viška kilograma? Fermentacija bi vam mogla biti od pomoći, jer pomaže razgraditi složene ugljikohidrate koje jedete i ostale hranjive tvari u hrani, čineći ih lakšim za probavu u odnosu na hranu koja nije fermentirana.

4. Pomaže u obnavljanju sluznice crijeva nakon uzimanja antibiotika

Korištenje antibiotika često ostavlja dugotrajne posljedice na crijevne mikroogranizme. Jedenje fermentirane hrane može pomoći vraćanju bakterija u crijevima u normalu. Neki stručnjaci kažu da pola šalice fermentirane hrane može sadržavati do 10 bilijuna probiotičkih organizama – puno više nego što možete dobiti od uobičajenih probiotičkih dodatka.

5. Čini da dobre bakterije pobjeđuju loše

Dobre bakterije stvaraju kisele nusprodukte fermentacije koji snižavaju pH vašeg crijeva i umanjuju šansu za preživljavanje lošim bakterijama. Dobrim bakterijama možemo zahvaliti i proizvodnju mnogih vitamina koje naše tijelo treba. Na tom popisu nalaze se vitamini B1, B2, B3, B5, B6, B12 i K.

 

Dobro je znati…

Studije su pokazale da je fermentirana hrana povezana s manjim rizikom od srčanih bolesti, a probiotici također mogu smanjiti krvni tlak i pomoći u snižavanju ukupnog i „lošeg“ kolesterola. Najbolje od svega, postupnim dodavanjem fermentirane hrane u vašu prehranu možete ograničiti, ako ne i potpuno zaustaviti, želju za šećerom! Kako? Reguliranjem mikrobioma i pomaganju okusnim pupoljcima da se prilagode gorčem, tj. kiselijem okusu.

Fermentirati se dakle može gotovo sva hrana koju poznajemo, a razlika je u načinima fermentacije. Cidrani na vaš stol donosi prirodne oblike fermentacije koji predstavljaju pomak na hrvatskom tržištu funkcionalne prehrane. Postupkom divlje fermentacije od probranih cider jabuka, razvija se bogatstvo dobrih bakterija i enzima koji služe našoj probavi čime Cidrani postaje prirodni saveznik za jačanje imuniteta bogat živom, tzv. “wild mother” probiotičkom kulturom

Sad kad znate sve o benefitima fermentirane hrane, vrijeme je da naručite svoju dozu probiotika i uvjerite se sami u blagodati Cidrani proizvoda.

Što je to  “WILD MOTHER”? 

“Wild mother” je kultura probiotika, enzima i dobrih bakterija koja nastaje postupkom divlje fermentacije cider jabuka. To znači da one prirodno fermentiraju u voćnjaku koji obiluje biljnim i životinjskim svijetom. Zbog toga Cidrani sadrži mnogo različitih vrsta bakterija, dok većina ostalih octeva s mother kulturom sadrži samo dvije jer se mother i kvasac dodaju u procesu fermentacije.